6 januari 2014

Bloggåret 2013 – nu med månadens pralin

Varje jul får min familj ett julbrev från släktingar i USA, där de skriver om allehanda fröjder från året som gått och vad de har gjort (typ hiking och biking och travelling och visiting) men det kan också vara mindre roliga saker (typ struggeling). Stjäl helt fräckt konceptet och publicerar här ett slags Nobelprisprojektets julbrev, med årets toppar och dalar. Årets bästa böcker är fortfarande under meditation och kommer senare. Kanske i juni, som andra utlovade listor tydligen brukar göra på det här stället.

Januari
Året startade med månaden trillingnöt. Fick en anonym dissig kommentar och reagerade med en serie, fick hälsporre och funderade på alternativa sporter, fick en mild framtidsidentitetskris och anordnade en enkät. I övrigt överdoserade jag Lizzie Bennet diaries och försökte lära mig hur Bokmässans community funkade.



Februari
Försökte analysera svaren i framtidskrisenkäten men avbröts av en katastrof i boklåningsavseende, även om största delen av Umeås befolkning läste något annat. Åkte på inspirerande bokbloggsambassadörsträff i Göteborg (vilket gjorde februari till körsbär i likör-månaden, där träffen är körsbäret) och insåg när jag kom hem att det tyvärr var jättelänge kvar till september. Såg slutet på projektet närma sig i den sista traven böcker men tog en minipaus för att skapa ett test till dig som är osäker på om du läser Divergent eller Hungerspelen. Det är ju inte helt lätt att veta.



Mars
Trofénougat! I mars löste sig Prudhomme-krisen och projektet blev ÄNTLIGEN färdigt efter 104 veckor, vilket uppmärksammades med adekvat dekor över hela Umeå. Resesällskapet fick komma till tals om denna legendariska tidsepok i sitt liv och så sammanställde jag tipsen till alla som vill göra ett eget Nobelprisprojekt. Sist men inte minst gick jag på Littfest med ninja missionet att träna inför Bokmässan. (Viktigt: skorna.)



April
En typisk mjuk toffee-månad – vanlig. Skapade rullrånskaoz och försökte lämna igen min egen bok, vilket inte gick särskilt bra. Bättre gick det att läsa om Kulla-Gulla och tänka på bokdetaljer.



Maj
Maj började med storstädning men upptogs mest av galenskapen att springa omkring i Göteborg i flera timmar. Månadens pralin: jordgubbskräm. Sweeeet! Skrev också många, långa och textrika inlägg om utlästa böcker, mycket energi pga. all löpning hit och dit.



Juni
En ganska trevlig månad, en nöttryffelmånad. I någon sorts projektabstinens initierades projekt Frosta av frysen vilket ledde till många dilltips. Ritade en till serie, hade en konstupplevelse, såg KASTANJER live och fick äntligen till det där statistikinlägget.



Juli
Framme vid gräddnougaten juli. Möhippade en kompis i gruva, hade semester och försökte rädda mitt anseende inom bakning med fräsiga cakepops. Oklart resultat. Avslutade månaden med att läsa en till bok av en pristagarfavorit och äntligen få veta hur det gick för Carol Kennicott i präriestaden.



Augusti
Apelsintryffel. Ganska god. Läste Cirkeln och Eld! Bloggambassadörernas bokbloggarmingel presenterades och jag tävlade ut ett seminariekort och föll av hästen i ett och samma inlägg. Började med speltest i bloggen, och har hittills kommit upp i det oerhörda antalet två (2) testade spel. Avslutade inläggen om Akademien med lite text om en Bredare blick. Sist men inte minst funderade jag över hur det påverkar att inte riktigt ha en anonym blogg längre.



September
Pärlnougaten! Åkte på Bokmässan som bloggambassadör vilket var vådligt trevligt. Upptäckte/avvärjde en mejlkatastrof, fröjdades över nytt bokförlag för normbrytande litteratur, och tog hjälp av #boblmaf för att samla ihop en lista med A-Ö av läsning.



Oktober
Höstnougat på riktigt. Nödgades skaffa en plan för bättre höstväder. Samlade på Nobelprisgissningar (jättekul med alla nya prisförslag!) och upptäckte att jag faktiskt hade en bok av 2013 års pristagare hemma. Började om att rida igen efter avramling och firade med bokbloggarträff. Pilgatan är ett bra ställe.



November
Romrussin. Årets sämsta bloggmånad – 10 inlägg. Årets sämsta läsmånad – 2 böcker. Men det var endast antalsmässigt. Läste Nyckeln och ville inte att den skulle ta slut, läste En man som heter Ove och grät mina glasögon saltprickiga. Bloggade om Expeditionen (som iofs lästes i oktober) och fick brev av författaren på Twitter (mkt stort ögonblick!). Blev nominerad i Formas bloggtävling=russinet i pralinen. Andra bra saker var 1. Pyssla en burk och 2. Mettas snajsiga bokbloggsmaraton som visade fler litterära delar av Sverige än Stockholm.



December
(Nu börjar det bli slut på praliner. Eftersom cocos-kola har så obehaglig konsistens får december bli likörtryffeln. Utan symbolik alls faktiskt.)
I december drabbades Nobelprisprojektets ständige sekreterare av akut tangenttröttma. Efter tips i kommentar började jag klippa och rita och fota istället = livets fröjd! Avslutade med nyårslöften, som är mycket mer omfattande än de ser ut, i sin glitterlimmade lilla enkelhet: Att vara nöjd med sina göromål när de ”bara” är nog bra, att tvinga sig att sluta läsa dåliga böcker efter 50 sidor (vilket är svårt med min oerhörda nyfikenhet på hur det slutar) och att köpa färre prylar och grejer att hålla reda på och städa och lagra. Tror att julklappen ”läsplattan” kommer att vara en stabil vän i detta. (Måste bara bestämma vad den ska heta. Vad heter läsplattor i allmänhet?)



Sammanfattningsvis: 2013 får två tummar upp och ett tack och hurra! Vad minns du mest från året som gått?

3 kommentarer:

  1. Vilket smaskigt inlägg!
    Gillar BTW ditt analoga bloggande tokmycket!

    SvaraRadera
  2. Vad mycket du hunnit med under året! En hel Aladdinask... Hoppas 2014 blir ett bra år också!

    SvaraRadera
  3. Fin sammanställning! November var ingen vidare läsmånad för mig heller. Vet inte vad som hände riktigt, men jag läste bara en pappersbok.. (och två ljudböcker som jag haft ett tag).

    Kul med läsplattan förresten. :) Bra pryl!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...