2 april 2011

Hur du får Nobelpriset i litteratur - guide i 10 punkter


  1. Skriv en eller flera böcker som är "det utmärktaste i idealisk riktning" och "gör mänskligheten den största nytta".
  2. Håll dig till skönlitteratur (en och annan historisk bok funkade förvisso under första halvan av 1900-talet men det är dumt att chansa).
  3. Skaffa dig en bundsförvant. Man får inte nominera sig själv, utan det måste någon annan göra. Så skaffa dig en vän som sitter i Svenska Akademien (eller någon liknande inrättning i valfritt annat land), är professor i litteratur eller språk, redan är Nobelpristagare (passa gärna på och be om förslag på ämnen du kan skriva om) eller sitter som ordförande i en creddig författarorganisation.
  4. Statistiskt sett bör du vara en man.
  5. Kolla upp att det land du bor i inte kommer att tvinga dig att avstå från priset när du väl får det. Ja, skratta inte, det hände Boris Pasternak från Sovjet. Överväg i så fall att flytta i förväg.
  6. Statistiskt sett bör du skriva på engelska. Anlita en översättare om det inte är ditt förstaspråk. Franska/tyska/spanska ger dig också en bra chans, statistiskt sett.
  7. Vänta med att låta din bundsförvant/vän nominera dig till dess du är minst 42 (hittills yngsta pristagaren).
  8. Vänta inte för länge heller. 88 är den hittills äldsta person som tilldelats Nobelpriset i litteratur. Kom ihåg att Nobelpriset inte delas ut postumt (beslutades 1974).
  9. Ge inte upp om du inte vinner första gången. (Marit Bjørgen kom till exempel bara på 39:e plats första gången hon åkte en tävling i världscupen. Och det har ju gått ganska bra för henne på sista tiden.) Johannes V. Jensen har nomineringsrekordet: 18 nomineringar innan han till sist vann.
  10. Se till att fler än hälften av ledamöterna i Svenska Akademien röstar på dig (obs röstningen är i oktober obs). Det praktiska tillvägagångssättet kan här variera. Använd fantasin. Någon kanske gillar kakor?
Om du nu trots denna utförliga instruktion känner att du behöver mer fakta kan du hitta det på Svenska Akademiens sida om Nobelpriset i litteratur eller på Nobelprisets officiella sida Nobelprize.com. Wikipedia har också en snajsig sida med fina bilder. Wiki-klicka!


Lycka till!

3 kommentarer:

  1. Efter dessa gedigna instruktioner ska jag bara hitta på en intrig och börja skriva den STORA romanen! Nobelpriset here I come!

    SvaraRadera
  2. Härligt! Ska jag skriva upp dig på 2012 redan nu? ;)

    SvaraRadera
  3. Ok, då har jag fem år på mig att byta kön och börja skriva. Tack för tipsen! ;-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...